• Wpisów: 24
  • Średnio co: 86 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 11:17
  • Licznik odwiedzin: 19 998 / 2153 dni
 
arleta88
 
carletta: Tak jak wspomniałam małe co nieco na temat owoców:)
Owoce słyną z dużych ilości fruktozy, czyli  łatwo przyswajanych węglowodanów. W dietach niskowęglowodanowych, gdzie liczy się całkowita ilość zjedzonych węglowodanów, można zjadać w ciągu dnia dowolną ilość owoców,  pamiętając jednak o prawidłowych godzinach spożywania. Owoce o niższej zawartości cukru zawierają tyle samo zdrowych składników odżywczych oraz witamin,  ponadto są bogate w antyoksydanty i drugorzędne składniki roślinne. Poniższe zestawienie ułatwi rozróżnianie owoców ze względu na zawarte w nich ilości cukrów:

Owoce o najniższej zawartości cukru:
-małe ilości cytryny lub limonki
-rabarbar
-maliny
-jeżyny
-żurawina


Owoce o średniej zawartości cukru:
-truskawki
-papaja
-arbuz
-brzoskwinie
-nektaryny
-borówki
-melon kantalupa
-melon
-jabłka
-morele
-grapefruit


Owoce o wysokiej zawartości cukru:
-śliwki
-pomarańcze
-kiwi
-gruszki
-ananas


Owoce o bardzo wysokiej zawartości cukru:
-mandarynki
-czereśnie
-winogrono
-granat
-mango
-figi
-banan
-suszone owoce (np. daktyle, figi, rodzynki, śliwki, morele suszone)


Dziennie zalecane jest spożywanie 5 porcji warzyw i owoców.Zaleca się spożywanie węglowodanów do godziny 17. Po tej godzinie zaleca się spożywanie warzyw, białek oraz wysokiej jakości olei roślinnych.

Nie możesz dodać komentarza.